Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

23 mei 2018

Hulp van gemeente bij schulden

Hulp van gemeente bij schulden

Gemeenten ontvangen geld van de Rijksoverheid om inwoners te helpen bij het oplossen van hun schulden. De gemeenten kunnen, binnen het kader van de wet, zelf bepalen hoe zij hulp bieden.

De gemeente helpt de schuldenaar niet alleen met financiële problemen, maar ook met problemen die daarmee samenhangen. Bijvoorbeeld problemen met het vinden van werk of problemen binnen het gezin.


Gemeenten kunnen de uitvoering van het minnelijk traject ook uitbesteden, bijvoorbeeld aan een kredietbank of stadsbank. De gemeente blijft dan wel zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de hulpverlening. Er zijn verschillende soorten hulp, hieronder staan verschillenden soorten van hulp.

Minnelijk traject
Bij een minnelijk traject maakt de gemeente afspraken met de schuldeisers over de aflossing van de schulden. Dit heet schuldbemiddeling. De gemeente kan ook een lening (saneringskrediet) geven waarmee alle schulden kunnen worden afgelost. Er is dan nog maar 1 schuld, namelijk bij de gemeente. Dit heet schuldsanering.


Wettelijk traject (wsnp)
Lukt een minnelijk traject niet, bijvoorbeeld omdat 1 of meerdere schuldeisers niet willen meewerken? Dan kan een wettelijke traject worden ingezet. Een rechter beslist dan hoe de schulden worden aangepakt. U moet hiervoor een verzoek voor wettelijke schuldsanering indienen bij de rechtbank. De gemeente kan u hierbij helpen.

Budgetbeheer
Budgetbeheer betekent dat de gemeente of een schuldhulpverlener uw inkomen beheert en zorgt voor de betalingen. Zo ontstaan er geen nieuwe schulden of betalingsachterstanden. Als uw gemeente u het budgetbeheer verplicht oplegt, moet u daaraan meewerken.


Budgetadvies
Budgetadvies wil zeggen dat de gemeente of schuldhulpverlener advies geeft over het op orde houden van uw inkomsten en uitgaven. Cursussen, workshops en trainingen over het voorkomen en regelen van schulden Bij (dreigende) schulden kunt u bij de gemeente of het maatschappelijk werk navragen of er voor u geschikte cursussen zijn. Dit kan per gemeente verschillen. De gemeente kan u ook verplichten een cursus te volgen als onderdeel van de schuldhulpverlening.

Maatschappelijk werk
Maatschappelijk werk kan mensen helpen die niet in aanmerking komen voor een minnelijk traject of een wettelijk traject.


Adempauze bij schulden
Gemeenten kunnen via de rechter schuldeisers dwingen om maximaal 6 maanden te stoppen met het opeisen van schulden. Dit staat in een besluit van het kabinet om mensen met schulden adempauze te geven.

Zo krijgen deze mensen tijd om een oplossing voor hun problemen te vinden. Tijdens de adempauze ('moratorium') moeten zij wel geld opzij zetten voor afbetaling van hun schulden. Bron: rijksoverheid.nl

Mensen in mijn omgeving
Zelf ken ik ook iemand in mijn omgeving die op jonge leeftijd schulden heeft gemaakt en nu al bijna 3 jaar in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen zit. Nog eventjes en hij is uit de schulden met zijn vriendin en 2 kinderen.

Ik moet er zelf er niet aan denken om 3 jaar lang met weinig geld rond te moeten komen. Gelukkig kan je hulp krijgen van de gemeente. Maar het had mijzelf ook kunnen overkomen door opeens een schuld van de belastingdienst niet terug kunnen betalen of geen inkomen meer hebben. Het kanje zomaar overkomen.

Heb jij wel eens hulp gevraagd bij de gemeente? Of ken jij mensen die in de schuldhulp zitten?

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken